Höntsäily kunnassa

Useimpien kuntien sivistystoimen, nuorisotoimen, liikuntatoimen ja kulttuuritoimen nettisivuilla esitellään oman kuntasi tarjoamaa vapaa-ajan toimintaa. Liikuntatoimen sivuilta löydät höntsää etsimällä ”matalan kynnyksen” tai ”kaikille avointa” liikuntaharrastusta. Nämä ovat pääasiassa maksuttomia käyttäjälle, tai niissä on porrastettuja tai edullisia osallistumismaksuja. Niihin voit osallistua tai olla osallistumatta silloin, kun sinulle sopii. Ohjaus on pyritty järjestämään laadukkaaksi käyttämällä ammattiohjaajia.

Suomessa noin 70 % liikuntapaikoista kuuluu kunnille. Tällaisia kuntien omistamia liikuntapaikkoja ovat esimerkiksi monet urheilu- ja uimahallit sekä muut liikuntapaikat, kuten jalkapallokentät ja luistinradat. Kuntien liikuntapaikat ovat kaikkien asukkaiden käytettävissä. Lisätietoa kunnan liikuntapaikoista kannattaa kysyä oman kunnan liikuntavirastosta. Niiden yhteystiedot löytyvät yleensä Internetistä esimerkiksi kunnan kotisivuilta tai hakukoneen avulla, kun käyttää hakusanoina esimerkiksi oman kunnan nimeä ja sanaa liikunta.

Kuntien ylläpitämien liikuntapaikkojen lisäksi suuremmista kaupungeista löytyy myös yksityisiä liikuntakeskuksia. Niiden tarjonnasta ja hinnoista kannattaa kysyä suoraan palveluntarjoajalta.

Opiskelijoiden ja työssäkäyvien kannattaa lisäksi selvittää, tarjoaako oma opiskelu- tai työpaikka liikuntamahdollisuuksia tai tukea liikunnan harrastamiseen. Eri kielillä löydät opastusta vapaa-ajanharrastusten pariin omassa kotikunnassasi löydät täältä. 

Olemme koonneet pääkaupunkiseudulta löytyviä höntsäharrastamisen mahdollisuuksia tee se itse – osioon. (Helsinki, Espoo, Vantaa). Katso myös, löytyykö omasta kunnastasi Liikkuva koulu, Liikkuva Opiskelu, Nyt Liikunta (18–29-vuotiaille), Fun Action (13–17-vuotiaille nuorille) tai Easy Sport (7–13-vuotiaille).

Höntsäharrastaa voi myös taiteen ja kulttuurin parissa. Monia taideharrastuksia, esimerkiksi kuvataidetta, musiikkia tai teatteria, tarjoavat esimerkiksi työväenopistot, kuvataidekoulut, musiikkiopistot ja kuntien nuorisotoimi. Harrastusmahdollisuuksista, aikatauluista ja hinnoista kannattaa kysyä lisätietoa suoraan järjestäjiltä. Nuorisotalo on paikka, jossa nuoret voivat viettää aikaa ja harrastaa erilaisia asioita. Nuorisotaloissa järjestetään myös ohjattua toimintaa, ja suurin osa niiden toiminnasta on ilmaista. Seurakunnat järjestävät kunnissa harrastetoimintaa, ja heiltä voi myös kysyä tiloja omatoimiseen höntsäharrastamiseen.