Kouluttajan 10 käskyä

Ota selvää ja personoi!

Keitä minä koulutan? Mitä he toivovat koulutukselta? Jokainen ryhmä on erilainen ja selvää saa vain kysymällä. Älä oleta samojen harjoitteiden toimivan kaikilla ryhmillä. 

Tauota riittävästi.

Oppiminen ja keskittyminen edellyttää taukoja ja vaihtelevuutta. Tavallisten taukojen lisäksi voit ohjata helppoa taukoliikuntaa ja energiasaattoreita. Käytä erilaisia menetelmiä koulutuksessasi, vaihtele keskustelun ja toiminnallisuuden välillä.

Tule koulutuspaikalle ajoissa

Hoida tekniikka kuntoon ja tarvikkeet paikalleen. Valmista koulutukseen sopiva tila ja istuinjärjestys. Pyri siihen, että ehtisit ennen koulutusta vielä rauhoittua ja virittäytyä positiiviseen mielialaan.

 

Priorisoi tärkein.

Pohdi jo etukäteen, mitä koulutuksessa pitäisi käydä läpi. Anna tilaa harjoitteille ja keskusteluille, jotka tempaavat osallistujat mukaansa. Seuraa ajankulua, mutta karsi vähemmän tärkeää, mikäli jokin asia vaatii enemmän huomiota. 

Pidä koulutettavat kartalla.

Kerro koulutuksen aluksi mistä on kysymys ja mitä asioita koulutus sisältää. Mikäli pidät koulutusta useampana päivänä, muista aloittaa koulutuskerta käymällä läpi mitä on luvassa ja miksi nämä asiat ovat valittu koulutukseen.

Muista kiittää!

Kiitä osallistujia koulutukseen osallistumisesta ja koulutuksen mahdollistamisesta. Ilman osallistujia ei olisi koulutusta! Kiitoksen sanoja kannattaa kylvää myös läpi koulutuksen.

Ryhmäytä ja rentouta.

Tutustuta ryhmäläiset toisiinsa – ja sinuun! Ryhmäytyminen luo turvallisen ryhmän ja turvallinen ryhmä mahdollistaa oppimisen.

Älä unohda palautteenantoa.

Mieti jo etukäteen, miten aiot palautetta kerätä. Post it -lapuilla, vapaamuotoisella keskustelulla, liikkeillä tai emojeilla, sähköisesti, kuten google formsilla? 

Mieti, mistä kaikesta haluat palautetta ja mikä on tärkeä saada tietää? Älä kuitenkaan tee palautteenantoa liian raskaaksi.

Osallista ryhmää.

Herättele kysymyksillä, käytä osallistavia menetelmiä ja fasilitoi. Älä kaada oppia osallistujan päähän vaan auta häntä ajattelemaan ja toimimaan itse.

Käy koulutus läpi itsesi ja mahdollisen kouluttajaparisi kanssa.

Mikä onnistui? Missä olisi kehitettävää? Mitä teemme ensi kerralla samalla tai eri lailla? Kiitä myös itseäsi sekä mahdollista kouluttajapariasi koulutuksen läpiviennistä. Hieno homma!