Joharin Ikkuna

Ryhmän koko

4-20

Kesto (min)

10 – 20

Välineet

kynä ja paperia

Ohje:

Joharin ikkuna on itsetuntemusta kehittävä harjoite, jonka avulla on mahdollista käydä läpi omia näkyviä ja salattuja ominaisuuksia.
Jokaiselle annetaan paperi, johon piirretään neliruutuinen iso ”ikkuna”. Huom! Katso tarkempi malli ikkunan piirtämiseen täältä. Ruudut nimetään seuraavasti:

  • Avoin – Minä tiedän tämän asian tai piirteen itsestäni ja myös sinä tiedät sen. Tätä voidaan kutsua myös minuuden olohuoneeksi, johon toivotat muut ihmiset tervetulleeksi.
  • Sokea – Sinä tiedät tämän asian tai piirteen minusta mutta itse en sitä tiedosta. Tätä kuvastaa oman asuntosi tuoksu, jonka muut huomaavat, mutta jota et itse tiedosta.
  • Kätketty – Minä tiedän tämän asian tai piirteen itsestäni, mutta sinä et sitä tiedä. Minuuden asunnossa tämä tila voisi olla makuuhuone, jonne kutsut vain harvat ihmiset.
  • Tuntematon – En tiedosta tätä asiaa tai piirrettä itsestäni, etkä sinäkään sitä tunne. Vinttikomero kuvaa tätä ruutua. Tuntematonta kuvastaa kellari tai ullakkotila. Siellä käyt itsekin harvoin ja voit löytää sen kätköistä sekä aarteita että poisheitettävää roinaa.

Pohdi minkälaisia asioita kuhunkin ikkunaruutuun voisi tulla. Voit myös kysyä tässä apua muilta sinut tuntevilta ihmisiltä. Tuntematon –aluetta voi lähestyä esimerkiksi sellaisten omien reaktioiden tai pelkojen kautta, joita et ihan itsessäsi ymmärrä.

Jatkotyöstö:

  • Olemalla avoin itsestäsi, tarpeistasi ja toiveistasi kasvatat ikkunan ”avoin” –ruutua, samalla ”kätketty” –ruutu pienenee.
  • Palautteen kerääminen ja käsitteleminen itsestä sekä omasta toiminnasta kasvattaa myös ”avoin” –aluetta. Samalla ”tuntematon” ruutu pienenee.