Graffaus sisätiloissa-musiikki ja liike

Ryhmän koko

1-20

Kesto (min)

30-60

Välineet

Välineet: märkää märälle paperia (90cm x 70m rulla), akryylivärit tai sormivärit (vesiliukoiset), maalisuteja, kumikäsineitä, kertakäyttö lautasia, talouspaperia tai muuta paperipyyhettä. Väline musiikin toistoa varten, esim. bluetooth -kaiutin

Maalauksessa voidaan hyödyntää linnunsulkia, risuja, keppejä ja hiekkaa saadakseen erilaisia pintoja aikaiseksi. Hiekkaa käytettäessä on hyvä tehdä työ pöydällä, jotta hiekka ei leviä joka puolelle ja on helppo kohdistaa haluttuun kohtaan.

Märkää märälle paperi kestää veden käytön maalatessa ja se on helpointa sumutepullon avulla; tällöin lattia on hyvä suojata muovilla ja maalauksen kuivuminen kestää hieman pidempään.

Toiminnassa pyritään vapautumaan turhista ajatuksista ja pyritään kuulemaan vain kehoa ja sen tuottamaa liikettä ja ilmaisua, liikkuen ja maalaten.

Musiikkina esim:
Marcus Warner –Tokyo Rain
Flaer Smin –Wish U Were Here
Yann Tiersen –Porz Goret

Keinot: liikkuminen musiikin innoittamana, tutkien liikettä itsessä, kuinka liike tuntuu pienenä tai isona, miten voin venyttää liikettä tai supistaa sitä:Mitä koen kehollisesti, kun annan musiikin inspiroida liikettä, joka kehosta nousee. Musiikki ja liike:1. kuuntele hetki mitä musiikki herättää sinun liikkeessä kävellen ympäri salia, tunne musiikin rytmi ja sovita liikkeesi siihen. Kasvata / isonna kehoasi kävellen tai muuten liikkuen leveämpänä tai kapeampana. Mitä kokemus herättää sinussa mikä on oma kokosi kävellä tai liikkua tällä tavoin, minkä kokoisena haluaisit kävellä tai liikkua, jatka siten, etsi sitten oma liikkeesi rytmi. Kaikenlainen ja kokoinen liike on sallittua ja ei ole oikeaa tai väärää liikettä.2.Esimerkiksi: Heilauta kättäsi koko kädenvarren mitalla sivulle, tunnustele onko liike ok ja jatka venyttämällä / kurkottamalla yhä pidemmälle, tunnustele onko liike ok. Tee sama toisella kädellä ja tunnustele mitä liike herättää sinussa.3.Nauti seuraavaksi musiikista kuule sen eri tahdit /rytmit ja seuraa kehosi halua liikkua eri rytmeissä ja anna mennä, seurustele musiikin kanssa. Käytä tässä myös kaikkea aiempaa liikeosaamistasi hyödyksi, jota olet mahdollisesti harrastanut joskus. Maalaus ja liike:1.Kuuntele musiikkia ja liikettä sisälläsi, minkä värinen musiikki ja liike sinussa on juuri nyt? Ota väriä käteesi ja ilmaise sisäinen liikkeesi värein paperille, voit valita useita värejä, joilla ilmaiset itseäsi. (Tarkoituksena ei ole aikaan saada esittävää maalausta). 2.Tutki mitä liikkeitä juuri maalaamasi saa sinussa aikaan. Anna maalaamisen ja liikkumisen seurustella keskenään. Tarkkailkaa lopuksi maalausta. Mitä hahmoja löydätte maalauksesta? Jos olette tehneet tuotoksenne omille papereilleen voi paperia käännellä, jolloin siitä saattaa löytyä lisää hahmoja. Yhdessä ajatusten ja kokemusten vaihtoa tuotoksesta ja prosessista. Ennen maalaamista on hyvä sopia voiko toisen maalaaman alueen päälle maalata, jos käytössä on yhteinen paperi. Jokaiselle voidaan myös laittaa oma paperi, johon vain itse maalataan omaa liikettä ja tunnetta, jota musiikki ja liike on herättänyt. Ennen toiminnan aloitusta osallistujat voivat yhdessä laittaa paperit seinälle tai pöydälle maalarinteipillä kiinni. Lattian suojaaminen maalauspaperin alapuolella on tärkeää.
Seinälle laitettava paperi voidaan laittaa ylös, jolloin seisten on helpompi maalata ja alas lattian tasosta ylöspäin, jolloin myös istuen on mahdollista maalata. Toiminnan jälkeen on tärkeää muistaa maaliroiskeiden peseminen vedellä pois lattiasta tai seinältä, värit ovat vesiliukoisia.

Lähde: Höntsän oma harjoite (sosionomiopiskelijat Mia Mård & Jari Aaltonen)